4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

luni, 11 martie 2013

Obiceiurile romanesti ale inceputului de primavara in Parohia Ortodoxa "Sfantul Prooroc Daniel" din Villarrobledo



          Chiar daca timpul de afara inca nu o dovedeste, pentru noi, romanii, primavara a sosit odata cu inceputul lunii martie. Ca sa marcheze aceasta renastere a naturii inconjuratoare, dar si ca sa implineasca frumosul obicei romanesc din strabuni de a confectiona si imparti martisoare, copiii care participa la orele scolii parohiale, coordonati de doamna preoteasa Adelina Maria Cucul, au dedicat ultimele trei intalniri saptamanale confectionarii si asamblarii martisoarelor, precum si ambalarii florilor care au fost impartite doamnelor cu ocazia zilei de 8 Martie.
          Astfel, martisoarele confectionate sub forma unei brose cu imaginea unei flori viu colorate au fost incununate cu impletitura alb-rosie care simbolizeaza optimismul acestei perioade ale anului si la final au fost puse in felicitari pictate cu maiestrie de doamna Georgiana Marinescu.
          Atat confectionarea celor 90 de martisoare cat si scrierea mesajului inceputului de primavara in felicitari au fost activitati realizate exclusiv de manutele dibace ale celor mici. Atmosfera acestor intalniri a fost una de bucurie, entuziasm, voiosie, speranta, harnicie si bineinteles, galagie. Ne bucuram ca am reusit sa ii facem pe cei mici participanti la astfel de activitati, cunoscand in modul acesta obiceiurile noastre romanesti, si aici la mii de kilometri departare de casa.
          Rodul muncii copiilor a fost prezentat credinciosilor de catre parintele Daniel Cucul dupa Sfanta Liturghie din 03.03.2013, fiecare doamna, domnisoara si fetita prezenta la Sfanta Biserica primind un martisor din partea copiilor si a parintelui paroh. 









          


         Ziua de 10.03.2013 a fost una cu totul speciala pentru parohia noastra din mai multe motive. In primul rand, a fost o zi speciala pentru ca parintele Daniel Cucul a decis sa savarseasca Proscomidia in fata Sfantului Altar, aratand si explicand astfel credinciosilor prezenti randuiala si insemnatatea Proscomidiei.
          Pentru ca zilele trecute am sarbatorit ziua femeii si a mamei, mai cu seama, parintele a subliniat in cuvantul de invatatura importanta mamei in vietile noastre precum si respectul cu care ii suntem datori.
          Copiii care participa la cursurile scolii parohiale s-au facut auziti dupa Sfanta Liturghie printr-un recital de poezii dedicate mamei, reusind astfel sa emotioneze multimea de credinciosi prezenti. La finalul recitalului, doamna preoteasa a tinut sa felicite copiii pentru modul in care si-au invatat poeziile, dar si sa le multumeasca pentru surpriza pe care i-au facut-o sambata la ora de religie, daruindu-i un buchet mare de flori si o felicitare cu urarile fiecarui copil in parte cu ocazia zilei de 8 Martie. Dupa ce au fost binecuvantate si miruite de catre parintele paroh, doamnele, domnisoarele si fetitele prezente la Sfanta Liturghie au primit cate o floare, simbol al primaverii.
          Pentru ca in aceasta duminica a fost si lasatul  secului de carne, consiliul de femei a organizat o agapa frateasca, iar dupa binecuvantarea parintelui, ne-am bucurat cu totii de bucatele pregatite de doamnele din parohia noastra. Pentru a se simti cu adevarat special cu ocazia zilei de 8 Martie, un grup de doamne prezente la Sfanta Liturghie au decis sa ia masa la restaurant, invitandu-o si pe doamna preoteasa.
          Multumim Bunului Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revarsat asupra noastra in acest inceput de primavara.


                                                                     Adelina Maria Cucul
















  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu