4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

vineri, 28 decembrie 2012

Bucuria Nasterii Domnului in Parohia Sf. Prooroc Daniel din Villarrobledo


Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta evenimentul din istoria mantuirii care aduce cea mai mare bucurie in sufletele si in casele credinciosilor. Daca la Paste bucuria vine dupa o saptamana de tristete din cauza patimirilor indurate de Domnul nostru Iisus Hristos, Craciunul nu este umbrit de nicio urma de tristete si este trait din plin ca sarbatoare a bucuriei de copii si de parinti, deopotriva.

Bucuria Craciunului se simte cel mai bine in cadrul Sfintei Liturghii, pentru ca Liturghia este slujba la care ingerii slujesc in chip nevazut cu preotii jertfa cea fara de sange, iar ei au fost cei care au rasdapandit in lume bucuria nasterii cantand primul colind „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni buna voire” si au anuntat bucuria nasterii Domnului pastorilor din jurul Betleemului: „Iata va binevestesc voua bucurie mare ca vi s-a nascut Mantuitor, care este Hristos Domnul.” Deci, participarea la Liturghia din ziua praznicului inseamna impartasirea aceleiasi bucurii pe care ingerii au avut-o la Nasterea Pruncului Sfant.
Momente de bucurie ofera oamenii de Craciun prin vestirea Nasterii Domnului. Cei care colinda se aseamana ingerilor si aduc bucurie in casa. Asa se explica faptul ca obiceiul colindatului a reusit sa treaca in al treilea mileniu de existenta fara a-si pierde valoarea, pentru ca fiecare an reprezinta un „astazi” continuu, iar pruncul Hristos se naste de fiecare data, aduce mereu bucurie oamenilor si le reimprospateaza nadejdea vesniciei.
In Ajunul Praznicului am incercat sa ducem mai departe acest obicei al colindatului si aici, la peste trei mii de kilomentri departare de Romania, in tinuturi in care, se pare ca s-a uitat acest obicei. Asa se face ca unii dintre cei mai mici membri ai parohiei noastre nu au fost niciodata la colindat, iar altii mai in varsta, nu au murmurat de mult o colinda.
Cu binecuvantarea parintelui paroh, copiii care participa la ora de religie au plecat a colinda insotiti de catre doamna preoteasa, incepand inca din amiaza ajunului. Entuziasmul copilasilor care au continuat sa colinde cu aceeasi daruire pana la ultimele case, desi erau obositi, precum si emotia parintilor si a bunicilor care i-au primit si i-au asculat cu ochii inlacrimati au fost dovezi clare ca astfel de activitati trebuie organizate si in anii ce urmeaza.






O data cu caderea serii, Nasterea Mantuitorului Nostru Iisus Hristos a fost vestita prin colíndele credinciosilor adunati in fata Sfantului Altar alaturi de parintele paroh.


Bucuria este traita de Craciun ca o manifestare a dragostei intre oamneni dupa modelul dat noua de Dumnezeu, iar aceasta dragoste se exprima mai ales prin gestul de a face daruri celor dragi. In ziua praznicului, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, Mos Craciun a poposit langa braduletul din locasul nostru de rugaciune pentru a imparti daruri copilasilor prezenti.
Cu ocazia marelui praznic al Nasterii Domnului sa-L rugam pe Dumnezeu sa faca din casa noastra pestera, iar din sufletul nostru iesle in care sa se nasca Pruncul Sfant, care cu harul Preasfantului Duh sa aduca bucurie si pace in casele noastre.

                Adelina Maria Cucul











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu